flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Способи забезпечення доступу до правосуддя

22 жовтня 2013, 10:20

Способи забезпечення доступу до правосуддя

 

Статтею 55 Конституції України передбачено, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Чинне законодавство України гарантує кожному право на справедливий розгляд та вирішення справи в розумні строки незалежним і неупередженим судом, створеним на підставі закону. Це положення закріплює у вітчизняному законодавстві міжнародно – правовий стандарт,  який міститься у ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, згідно з яким кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

До основних прав людини, що гарантуються Конституцією України та загальновизнаними міжнародними документами  належить і право на доступ до правосуддя. Цей принцип визначає не тільки ступінь захищеності особи в державі, а і є важливим показником демократизму судочинства в цілому.

Доступ до правосуддя означає, що правова система надає кожній стороні — незалежно від рівня доходів, етнічної приналежності чи статі — справедливі слухання перед незалежним і нейтральним суддею, котрий забезпечує правову процедуру у відкритому і гласному судовому процесі, і що кожна людина, яка потребує послуг адвоката, отримує компетентні юридичні послуги.

З метою забезпечення права громадян на доступ до правосуддя, гарантування права на судовий захист та сприяння впровадження міжнародних стандартів у цій сфері Кабінетом Міністрів України спільно з Державною судовою адміністрацією України розроблено ряд заходів  по спрощенню інформування учасників судового процесу про місцезнаходження суду, час та дату судового розгляду.

Одним із видів спрощення доступу до правосуддя є надсилання тексту судової повістки учаснику судового процесу шляхом СМС повідомлення.

З 1 жовтня 2013 року Гадяцький районний суд підключено до системи надсилання учасникам судового процесу текстів судових повісток у вигляді СМС – повідомлень.

Судова повістка надсилається учаснику процесу СМС – повідомлення лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою СМС – повідомлення. Зразок такої заявки знаходиться на дошці оголошень в суді, форма заявки розміщена також на офіційному веб – порталі судової влади України, яку можна роздрукувати та заповнити учаснику судового процесу. При цьому результат доставки СМС – повідомлення на номер мобільного телефону учасника судового процесу автоматично розміщується у відповідному електронному реєстрі автоматизованої системи документообігу, який роздруковується і долучається до матеріалів справи. Таким чином особа вважається належним чином повідомленою про дату, час та місце судового розгляду і в разі неможливості явки в судове засідання повинна письмово повідомити суд про поважність причин неявки до суду.

В зв’язку з недофінансуванням судової системи та відсутністю коштів на поштові відправлення  надсилання судової повістки шляхом СМС – повідомлення  є найбільш оптимальним способом виклику до суду на сьогоднішній день. Тому особам, які вирішили звернутися до суду, чи справи яких знаходяться на розгляді в Гадяц3ькому районному суді рекомендуємо подати до суду відповідні заявки.

 Крім цього, для оптимізації інформованості громадян про час та дату судового розгляду, прозорості судочинства та доступу до правосуддя, дізнатися про розгляд тієї чи іншої справи можливо через офіційний веб – портал судової влади України. Для цього необхідно зайти на  веб -портал «Судова влада України», де в розділі «Суди загальної юрисдикції» перейти до підрозділу «місцеві загальні суди» та віднайти Гадяцький районний суд і зайти на нашу сторінку. В лівій колонці внизу в меню «Інформація для громадян» міститься розділ «списки справ, призначені до розгляду». З допомогою системи «пошук» за датою чи прізвищем кожен зможе віднайти потрібну справу та отримати необхідну інформацію про місце, дату, час судового розгляду та номер справи.

Вказані нововведення значно спростять та прискорять розгляд справ, тому посадові особи суду рекомендують учасникам судового процесу залучатися до новітніх впроваджень, що сприятиме своєчасному, об’єктивному та справедливому розгляду справи.

 

В.о. голови Гадяцького

районного суду                                                          Л.В. Максименко