flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану оперативності розгляду цивільних справ Гадяцьким районним судом Полтавської області за 2013 рік

27 січня 2014, 16:36

А Н А Л І З

стану оперативності розгляду цивільних справ

Гадяцьким районним судом Полтавської області

за 2013 рік

Стан оперативності розгляду цивільних справ у Гадяцькому районному суді перебуває на постійному контролі голови суду.

Аналізуючи оперативність розгляду цивільних справ за 2013 рік, встановлено, що суддями Гадяцького районного суду дотримано строки, передбачені ст. ст. 122, 130 ЦПК України щодо відкриття провадження, проведення попереднього судового засідання та призначення справ до судового розгляду. Протягом зазначеного періоду суддями в цілому дотримано вимоги ст. 157 ЦПК України  про розумні строки розгляду справ, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, які свідчать про те, що цивільні справи в основній їх масі знаходять своє вирішення  в межах визначених строків вказаної статті.

Проте у суді мають місце випадки розгляду деяких справ понад тримісячний термін.

Станом на 01.01.2014 року в провадженні суду перебуває 43 цивільних справ (з урахуванням зупинених провадження у справах), які не розглянуті понад три місяці, станом на 01.01.2013 року більше трьох місяців нерозглянутими залишалося 20 цивільних справ (в тому числі зупинені провадження).

Як свідчать дані матеріалів справи, основними причинами відкладення розгляду цивільних справ є:

- неявка сторін у судове засідання із поважних причин (хвороба, відрядження) та без поважних причин;

- направлення запитів;

- клопотання сторін про перенесення розгляду справ у зв'язку з необхідністю надати суду додаткові докази, необхідні для всебічного і повного дослідження обставин справи - виклик свідків, надання додаткових документів та через хворобу;

- неявка у судове засідання представників сторін із різних підстав;

- уточнення та зміна позовних вимог;

- залучення до справ співвідповідачів та третіх осіб;

- відсутність фінансування витрат суду, пов'язаних із викликом учасників процесу.

Так, станом на 01.01.2014 року в провадженні суду знаходиться 32 цивільні справи, які не були розглянуті суддями в термін від 3 до 6 місяців, в той час, як  в аналогічному періоді 2012 року нерозглянутими залишалися 13 цивільних  справ.

Від 6 місяців до 1 року станом на 01.01.2014 року залишилися нерозглянутими 8 цивільних справ. У порівнянні з 2012 роком, кількість нерозглянутих цивільних справ в строк понад 6 місяців збільшилася на 5 справ. Основними причинами тривалого розгляду цивільних справ протягом  2013  року є: виклик свідків, неявка сторін і їх представників та відсутність даних про вручення їм повісток, витребування додаткових доказів, залучення до справи третіх осіб та співвідповідачів, уточнення та зміна позовних вимог,  клопотання сторін про відкладення слухання у справі, призначення експертиз, перебування суддів на лікарняному тощо.

Цивільних справ, які не розглянуті  в строк від 1 до 2 років, від 2 до 3 років та понад 3 роки станом на  01.01.2014 року в провадженні суду немає.

Аналізом стану оперативності розгляду цивільних справ встановлено, що кількість зупинених провадженням справ порівняно з минулим аналогічним звітним періодом 2012 року не змінилася. Так станом на 01.01.2014 року в провадженні Гадяцького районного суду  знаходиться 4 цивільні справи, які зупинені провадженням. Всі цивільні справи зупинені провадженням в зв'язку з проведенням судових експертиз

Протягом 2013 року, судом  окремі ухвали не виносилися.

Впродовж періоду, що аналізується, суддями винесено 1 ухвалу про застосування заходів процесуального примусу до учасників процесу у вигляді приводу свідка, який без поважних причин не з’являвся за викликом суду.

За звітний період судом не виносились постанови про накладення штрафу на сторін судового процесу за неявку в судове засідання. Випадків зриву судових засідань станом на 01.01.2014 року не зафіксовано.

В цілому можна зробити висновок, що суддями Гадяцького районного суду постійно вживаються заходи щодо розгляду цивільних справ у відповідності до вимог ЦПК. З метою прискорення розгляду цивільних справ у суді запроваджена практика погодження часу розгляду справи із адвокатами. Сторони та інші особи, що беруть участь у справі, у разі неявки у судове засідання без поважних причин попереджаються про адміністративну відповідальність за неповагу до суду. Установам, які тривалий час не виконують ухвали суду про проведення експертизи направляються нагадування.

На оперативних нарадах суддів та працівників суду періодично аналізується судова практика тих суддів, які допускають порушення процесуальних строків, розробляються конкретні заходи щодо покращення якості та оперативності розгляду цивільних справ.

Планом роботи суду на І півріччя 2013 року та II півріччя 2013 року було заплановано проаналізувати оперативність розгляду цивільних справ за І квартали 2013 року та за 2013 рік, а також узагальнення судової практики розгляду окремих категорій цивільних справ.

Проведений аналіз оперативності розгляду цивільних справ у звітному періоді свідчить про забезпечення в цілому суддями Гадяцького районного суду правильного і своєчасного розгляду цивільних справ, спрямований на захист порушених, невизнаних або оскаржених прав і свобод фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб та інтересів держави.

 

 В.о.голови Гадяцького

районного суду                                                                                             Л.В.Максименко

 

 

Вик. Хачатурян А.А.

Тел. 3-10-25