flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану обліково-статистичної роботи Гадяцького районного суду за перше півріччя 2013 року

30 липня 2013, 17:10

А Н А Л І З

стану обліково-статистичної роботи Гадяцького районного суду

за  перше півріччя 2013 року

На виконання плану роботи Гадяцького районного суду Полтавської області судом проаналізовано стан обліково-статистичної роботи Гадяцького районного суду за перше півріччя 2013 року.

У Гадяцькому районному суді облік справ та матеріалів проводиться згідно “ Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді”, затвердженої наказом державної судової адміністрації України від 27.06.2006 року № 68 (із змінами)  та Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Радою суддів України 26.11.2010 року №30 (із змінами).

Діловодство суду ведеться державною мовою.

Усі журнали прошнуровані, пронумеровані і скріплені гербовою печаткою та підписом голови суду.

Кожна кримінальна, цивільна, адміністративна справи, справи про адміністративні правопорушення, а також інші матеріали реєструються в журналах та алфавітних покажчиках за формами, передбаченими даною інструкцією та в обліково – статистичних картках автоматизованої системи документообігу суду. Всі вироки, рішення та постанови своєчасно відправляються  до  інформаційно - технічного адміністратора Єдиного державного реєстру судових  рішень.

В обліково-статистичних картках  автоматизованої системи «Д-3» повністю відображається рух справ у суді, шляхом заповнення всіх реквізитів, передбачених формами.

У суді також ведеться журнал обліку звернень громадян до суду.

Звіти Гадяцького районного суду складаються за допомогою програми «Документообіг загальних судів»( КП «Д-3») та відповідно до Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ та матеріалів, затвердженої наказом ДСА України від 05.06.2006 № 55 (із змінами).

Зазначеною програмою передбачені наступні форми звітності:

- форма № 1 «звіт судів першої інстанції про розгляд справ у порядку кримінального судочинства»,

- форма № 1-1 «звіт судів першої інстанції про розгляд матеріалів кримінального провадження»,

- форма № 1-ОП «звіт про оперативність розгляду місцевими та апеляційними загальними судами кримінальних справ»,

- форма № 1-1-ОП «звіт про оперативність розгляду місцевими та апеляційними загальними судами матеріалів кримінального провадження»,

- форма № 2-ц «звіт судів першої інстанції про розгляд справ у порядку цивільного судочинства»,

- форма № 2-А «звіт судів першої інстанції про розгляд справ у порядку адміністративного судочинства»,

- форма № 3 «звіт про розгляд судами справ про адміністративні правопорушення та щодо осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності»,

- форма № 4 «звіт щодо звернення до виконання рішень судів у частині майнових стягнень»,

- форма № 6 «звіт про кількість осіб, засуджених, виправданих, справи щодо яких закрито,неосудних, до яких застосовано примусові заходи медичного характеру та види кримінального покарання»,

- форма № 7 « звіт про склад засуджених »,

- форма № 8«звіт про неповнолітніх засуджених».

Електронні варіанти зазначених звітів своєчасно направляються до ТУ ДСАУ в Полтавській області та до апеляційного суду Полтавської області.   

Станом на 01.07.2013 року всі судові рішення звернені вчасно до виконання.

Протягом першого півріччя 2013 року загальна штатна чисельність суду становила 30 працівників. Станом на 01.07.2013 року в суді є три вакантні посади державних службовців -1 помічника голови суду (постійна робота), 2- помічника судді (постійна робота).

У  першому півріччі 2013 року на розгляді суду знаходилося 42 кримінальні справи та 89 кримінальних проваджень, 697 цивільних справ, 31 справа адміністративного судочинства, 615 справ про адміністративні правопорушення.

Протягом зазначеного періоду розглянуто 36 кримінальних справ відносно 41 особи, з яких 30 розглянуто з постановленням вироку, 5 – із закриттям провадження по справі, по 5 кримінальним справам до підсудного застосовано примусові заходи медичного характеру, 1 кримінальна справа повернута на додаткове розслідування.

Протягом зазначеного періоду розглянуто 50 кримінальних проваджень - відносно 53 осіб), з яких 38 розглянуто з постановленням вироку, із них з затвердженням мирової угоди -2,  12 – із закриттям провадження по справі, 3 кримінальні провадження направлені за підсудністю, по 12 кримінальним провадженням до обвинуваченого застосовано примусові заходи медичного характеру,  5 кримінальних проваджень повернено прокурору.

У структурі розглянутих кримінальних проваджень продовжують переважати злочини  проти власності – 36  кримінальних проваджень.

Станом на 01.07.2013 року залишилося нерозглянутими 6 кримінальних справ (з яких 4 - зупинено) та 39 кримінальних проваджень.

      Судовою палатою в кримінальних справах  Апеляційного суду Полтавської області за перше півріччя 2013 року скасовано 3 вироки та 1 ухвалу.

 Судді Гадяцького районного суду у своїй практиці дотримуються строків розгляду справи та призначення справ до розгляду.

Судді належним чином реагують на порушення норм закону під час досудового слідства та при розгляді справ у судовому засіданні. Протягом першого півріччя 2013 року було винесено 1 окрему постанову.

  Щоквартально до апеляційного суду Полтавської області направляється копія звіту за формою № 1-ОП та формою № 1-1-ОП виконання якого покладено на старшого секретаря  канцелярії суду Рубан Л.О.

Серед розглянутих цивільних справ у першому півріччі 2013 року найбільшу кількість становлять справи, що виникають з сімейних правовідносин – 206, спори про спадкове право - 151, спори, що виникають з договорів позики, кредиту, банківського вкладу – 55, спори, що виникають із житлових правовідносин - 15. Усього закінчено провадженням – 569 цивільних справ та 22 справи адміністративного судочинства. На кінець звітного періоду залишилися нерозглянутими  128 цивільних справ та 9 справ адміністративного судочинства.

Станом на 01.07.2013 року в провадженні суду знаходиться 9 цивільних справ, які не були розглянуті суддями в термін від 3 до 6 місяців, понад 6 місяців до 1 року залишилися нерозглянутими 2 цивільні справи. Аналізом оперативності розгляду цивільних справ Гадяцьким районним судом встановлено, що на кінець звітного періоду, в провадженні суду  знаходиться 5 цивільних справ, які зупинені провадженням. Цивільних справ, що не розглянуті від 1 до 2 років, від 2 до 3 і більше років – станом на 01.07.2013 року в провадженні суду немає.

Апеляційним судом Полтавської області судовою палатою в цивільних справах у першому півріччі 2013  році скасовано -  3 рішення та 3 ухвали.

 Відповідно до чинного законодавства, судом здійснюється повне фіксування судового процесу технічними засобами всіх кримінальних проваджень та цивільних справ. 

             У  першому півріччі 2013 року на розгляд суду надійшло 615 матеріалів про адміністративні правопорушення. Серед них для належного оформлення повернуто 70 адміністративних справ. У зв’язку із закінченням строків, передбачених статтею 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення, закрито 42 справи про адміністративні правопорушення.

             Протягом періоду, що аналізується, до 4 неповнолітніх осіб застосовано заходи впливу, передбачені статтею 24-1 КУпАП.

             За звітний період до адміністративної відповідальності притягнуто 459 осіб. З них піддано до штрафу – 297осіб, винесено усне зауваження та попереджено - 17 осіб, позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів – 30 осіб, піддано громадським роботам 51 особу.

У  першому півріччі 2013 року до суду не надходили та не розглядалися справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупційними діяннями посадових осіб.

            Апеляційним судом Полтавської області протягом 2012 року скасовано 2 постанови та змінено 4 постанови Гадяцького районного суду по справам про адміністративні правопорушення.

           Протягом звітного періоду проводилися оперативні наради, на яких обговорювався стан обліково-статистичної роботи, стан організації роботи  по розгляду звернень громадян та вивчалася Інструкція з діловодства в місцевих загальних судах.

З метою удосконалення стану обліково-статистичної роботи Гадяцького районного суду, слід посилити контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, заповненню документів первинного обліку. Крім того, планувати і постійно проводити навчання з працівниками апарату суду, які займаються питаннями обліково-статистичної роботи та судової статистики. Після кожного звітного періоду аналізувати стан обліково-статистичної роботи та дані стану здійснення правосуддя.

 

Керівник апарату Гадяцького

районного суду                                                                                               А.Г.Макуха

 

Вик. Хачатурян  А.А.