flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз обліково-статистичної роботи Гадяцького районного суду Полтавської області за перше півріччя 2017 року

07 серпня 2017, 16:11

          Права  і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

          Особлива роль у захисті прав і свобод належить суду.

      Суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права. Забезпечує захист гарантованих Конституцією та законами прав і свобод людини і громадянина, прав та законних інтересів суспільства й держави.

Обліково-статистична робота у Гадяцькому районному суді Полтавської області ведеться відповідно до Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва і Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України № 173 від 17 грудня 2013 року; Положення про автоматизовану систему документообігу суду затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 р. № 30 (у редакції рішення Ради суддів України 02.04.2015 № 25) та погодженого з Державною судовою адміністрацією України 02.04.2015р. № 45; Інструкції щодо заповнення і подання та заповнення форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими ( крім господарських) судами судових справ та матеріалів, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України від 05.06.2006 р №55; Інструкції про порядок обліку кримінальних та адміністративних корупційних правопорушень, затвердженої  Наказом Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ,  Служби безпеки, Міністерства доходів і зборів, Міністерства оборони, Державної судової адміністрації України 22.04.2013 № 52/394/172/71/268/60, Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 05.12.2013  N 169, Інструкції щодо заповнення  картки  на особу, стосовно якої судомо розглянуто кримінальну справу, затвердженої наказом ДСА України від 18.03.2004 № 32/04 ( в частині що стосується кримінальних справ за КПК 1960 р). 

Відповідно до п.3 ст.15 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»  у судах функціонує Єдина судова інформаційна (автоматизована)  система.

Протягом першого півріччя 2017 року канцелярією суду належним чином було організовано прийом та своєчасну реєстрацію всіх справ та матеріалів, що надходили до суду.

Вся робота Гадяцького районного суду планується раз у півріччя. План роботи суду та семінарських занять суддів затверджуються головою суду, план семінарських занять працівників апарату суду затверджується керівником апарату суду.

В суді протягом першого півріччя 2017 року проведено ряд організаційних заходів: головою суду та керівником апарату суду проведено наради по підсумках роботи за 2016 рік, перше півріччя 2017 року та з питань підготовки та здачі статистичних звітів за  2016 рік, перше півріччя 2017 року.

Протягом першого півріччя 2017 року на веб-сторінці суду розміщено  23 публікації.

По роботі з кадрами проведені перевірки правильності  ведення особових справ працівників суду, своєчасності внесення записів у трудові книжки, щорічна оцінка виконання державними службовцями своїх посадових обов’язків і завдань, декларування відомостей про доходи та зобов’язання фінансового характеру державними службовцями. Щомісяця консультантом (з питань роботи з персоналом) подається інформація про фактичну та штатну чисельність працівників суду, інформація щодо вакантних посад в суді, інформація щодо додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванні. Щоквартально направляється звіт щодо підготовки, підвищення рівня кваліфікації суддів та працівників апаратів судів, які пройшли навчання в Національній школі суддів України.

Протягом першого півріччя 2017 року в Гадяцькому районному суді проводилися оперативні наради з суддями та працівниками апарату суду з вивчення Інструкції з діловодства, Інструкції про порядок передання до архіву суду, зберігання в ньому, відбору та передання до державних архівів судових справ та документів діяльності суду.

В першому півріччі 2017 року з працівниками апарату суду проводилися семінарські заняття на теми:

  • Реєстрація і облік пропозицій, скарг на роботу суду;
  • Порядок прийому і реєстрації судових справ і кореспонденції;
  • Реєстрація і облік звернень громадян;
  • Підготовка справ до судового розгляду;
  • Основні вимоги інструкції з судової статистики;
  • Організація ведення кадрового діловодства;
  • Дії секретаря судового засідання при розгляді справ та оформлення справ після їх розгляду;
  • Приймання і облік апеляційних скарг та апеляційних подань на рішення суду;
  • Зміни до Положення про автоматизовану систему документообігу;

У першому півріччі 2017 року секретар судового засідання Синепол С.А., консультант суду(по роботі з персоналом) Кобрак Н.О. пройшли навчання в Національній школі суддів, а вісім працівників апарату суду пройшли дистанційне навчання,  яке  проведено  ДП «ІСС».

   Облік справ та матеріалів ведеться в комп’ютерній програмі «Д-3». Дані реєструються в обліково-статистичних картках, реєстраційних журналах  із врахуванням Положення про автоматизовану систему документообігу суду, Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва і Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ та відповідно до вимог КП «Д-3». Працівники, відповідальні за ведення первинного обліку справ та матеріалів, складання звітів забезпечені інструктивними матеріалами, володіють знаннями даних інструкцій, мають практичний досвід роботи. Випадків порушення послідовності реєстрації справ виявлено не було, але в окремих  картках  не  повністю були заповнені їх реквізити. Такі недоліки постійно усуваються. Обліково-статистичні картки, журнали та алфавітні покажчики зберігаються у електронних архівах.

Усі квартальні звіти, аналізи, довідки  та інформації за перше півріччя 2017 року Гадяцьким районним судом надіслані до ТУ ДСА України в Полтавській області у визначені строки. Найпоширенішою проблемою, що виникає при складанні звітності є неточності та відсутність усіх даних в обліково-статистичних картках. Недоліки усуваються відповідальними працівниками апарату суду. Також при складанні звітності враховуються прийняті протягом року зміни, а саме : Наказом ДСА України від 24.04.2014 №50 затверджено Зміни до Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими судами судових справ і матеріалів та Методичні рекомендації щодо заповнення форм звітності про розгляд судами справ.

Щомісячно до ТУ ДСА України в Полтавській області направляється інформація щодо кількості копій судових рішень, надісланих до ЄДРСР.

Щомісяця Гадяцьким районним судом надсилається в ТУ ДСА України в Полтавській області інформація про кількість надісланих судом SMS-повідомлень учасникам судового процесу.  Так, протягом першого півріччя 2017 року здійснено викликів осіб до суду з використанням  SMS 466-повідомлень.

Також судом щомісяця в ТУ ДСА України в Полтавській області направляється узагальнена інформація про використання систем відеоконференцзв`язку. З використанням режиму відеоконференцзв`язку  проведено 34 судових засідань.

Щомісяця Гадяцьким районним судом надсилається в ТУ ДСА України в Полтавській області інформація щодо перевірки роботи системи Ліга Закон.

Щоп’ятниці до Апеляційного суду Полтавської області направлялася інформація по кримінальних провадженнях (справах), що перебувають на розгляді у суді понад три місяці.    

Щомісяця до Апеляційного суду Полтавської області направлялася інформація по цивільних справах, що перебувають на розгляді у суді понад три місяці.

На виконання спільного наказу Прокуратури Полтавської області та ТУ ДСАУ в Полтавській області від 25 березня 2014 року щомісяця проводяться взаємозвірки з прокуратурою Гадяцького району щодо відомостей щодо осіб у кримінальних провадженнях, судові рішення у яких набрали законної сили.

Працівниками ТУ ДСАУ в Полтавській області постійно надається допомога при виникненні питань дотримання вимог, встановлених Інструкцією з діловодства в місцевому загальному суді, Положенням про автоматизовану систему документообігу та з інших питань.

 З огляду на викладене та з метою вдосконалення організації обліково-статистичної роботи, поліпшення якості підготовки звітів вважаю за доцільне:

- продовжувати контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, повноті заповнення документів первинного обліку, в тому числі при наповненні комп’ютерної програми «Д-3»;

- планувати і систематично проводити навчання з працівниками апарату суду, які відповідальні за ведення обліково-статистичної роботи та діловодства, з метою недопущення помилок при здачі статистичних звітів;

- під час проведення семінарських занять з працівниками апарату суду, які займаються веденням судової статистики, крім вивчення Інструкції щодо заповнення і подання та заповнення форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими ( крім господарських) судами судових справ та матеріалів , приділяти увагу вивченню положень Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України «Про судоустрій і статус суддів», інших новел законодавства та змін Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими судами судових справ і матеріалів, знання яких суттєво впливає на якість підготовки звітів;

- посилити контроль за первинною реєстрацією та обліком справ та матеріалів, які надійшли до суду;

-проводити перевірки на предмет відповідності даних обліково-статистичних карток матеріалам справи;

-надавати пропозиції щодо удосконалення системи документообігу суду, тощо;

- після завершення відповідного звітного періоду аналізувати стан обліково-статистичної роботи суду.