flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану організації роботи по розгляду звернень громадян у Гадяцькому районному суді Полтавської області за 2016 рік

15 березня 2017, 15:27

Організація роботи з розгляду звернень та особистого прийому громадян є одним із важливих напрямків діяльності спрямованої на захист конституційних прав і свобод людини, зміцнення законності і правопорядку.

Основним законодавчим актом, який регулює відносини у сфері розгляду звернень громадян є Конституція України. Зокрема, у статті 40 Конституції України зазначено, що усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Організація роботи зі зверненнями громадян в суді ведеться відповідно до Закону України «Про звернення громадян», Указу Президента України від 07.02.2008 № 109/2008 «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування», Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації (далі – Інструкції), затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. N 348 (зі змінами від 17.10.1997 року, 24.09.2008 року, 19.01.2011 року).

Особистий прийом громадян у Гадяцькому районному суді Полтавської області  проводиться головою суду, керівником  та заступником керівника апарату суду. Графік прийому громадян розміщений  у приміщенні суду на видному місці, зручному для огляду та на офіційному веб - сайті суду.

Слід зазначити, що канцелярією суду прийом громадян здійснюється протягом робочого часу, що в значній мірі попереджає виникненню скарг.

Так у 2016 року керівництвом суду на особистому прийомі прийнято 34 громадянина, у 2015 році було прийнято 32 громадянина.

Письмові звернення, що надходять до суду реєструються в день їх надходження в обліково-статистичних картках, а також у журналі реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян.

Своєчасність розгляду звернень громадян особисто контролюється головою суду.

Протягом 2016 року до суду надійшло 4 письмові звернення,  тоді як в аналогічному періоді 2015 року до суду надійшло 2 письмових звернення громадян.

Так, 25.01.2016 року до суду надійшла заява Ставицької Наталії Вікторівни про об’єктивний розгляд справи.

 27.01.2016 року суддею була надана відповідь, що в її провадженні не перебуває цивільна справа про присвоєння номеру гаражу Будник О.В. Разом з цим, повідомлено, що присвоєння поштових адрес відносить до компетенції Гадяцької міської ради. Зокрема роз’яснено, якщо Ставицька Н.В. вважає, що діями будь-яких осіб порушені її законні права чи інтереси, остання має право звернутися з позовом за захистом своїх прав.  

12 лютого 2016 року до суду надійшла скарга Зуба Юрія Петровича про неотримання повістки на судове засідання.

Суддею 24.02.2016 року була надана вичерпна відповідь, що кримінальна справа за обвинуваченням Зуба Ю.П. була призначена до розгляду на 22.12.2015 року, паро що останній був повідомлений належним чином, що підтверджено розпискою, яка знаходиться в матеріалах справи. Окрім того, Зуба Ю.П. зобов’язали повідомляти суд про зміну місяця свого перебування та за якою адресою повідомляти про день та час розгляду справи.   

17.02.2016 року до суду повторно надійшла заява Ставицької Н.В. про об’єктивний розгляд справи.

25 лютого 2016 року суддею була надана відповідь, що в її провадженні знаходиться цивільна справа за позовом Будник О.В. до Гадяцької міської ради про визнання права власності на самочинно збудований гараж. Шкрьоба О.Д. (мати Ставицької Н.В.) ухвалою суду залучена в справі в якості третьої особи, самостійних вимог не висуває, направила до суду заяву про розгляд справи без її участі, проти позовних вимог заперечує. Крім того, повідомлено, що в провадженні суду не перебуває цивільна справа про присвоєння номеру гаражу Будник О.В. Ці питання відносяться до компетенції Гадяцької міської ради. Зокрема роз’яснено, якщо Ставицька Н.В.  вважає, що діями Будник О.В. та Волощука І.В. порушені її законні права чи інтереси, остання має право звернутися з позовом за захистом своїх прав.

20 вересня 2016 року до суду надійшла заява Солодун В.П. – заперечення про стягнення заборгованості.

27 вересня 2016 року головою суду надана відповідь, про те що станом на 27 вересня 2016 року судовий наказ КПТГ «Гадячтеплоенерго» до Солодун В.П. до суду не надходив.

Аналіз статистичних даних за звітний період показує, що кількість письмових звернень, в порівнянні з аналогічним  періодом збільшилась на два звернення.

Станом на 01.01.2017 року в провадженні Гадяцького районного суду нерозглянуті звернення відсутні. Звернень на невидачу копій судових документів, на дії працівників суду, неотримання відповіді, на незгоду з відповіддю, тяганину у розгляді справ, неетичну поведінку суддів, невиконання рішень суду протягом 2016 року не надходило. Залишків нерозглянутих  скарг, заяв та звернень немає.

Порушень строків розгляду звернень не виявлено.

2 звернення розглянуто в установлений законом термін – до 5днів.

2 звернення розглянуто в термін – до 15 днів.

У суді проводяться заходи, щодо поліпшення стану справ, які спрямовані на забезпечення своєчасного і повного розгляду звернень громадян. Спрямовуються зусилля на проведення важливих організаційних заходів, систематичного вивчення стану організації роботи з розгляду звернень громадян, а отримані результати, з метою усунення виявлених недоліків та причин надходження скарг, обговорюються на оперативних нарадах та семінарських заняттях.

Здійснюється суворий контроль щодо недопущення порушень строків розгляду звернень. Питання стосовно роботи з розгляду звернень  громадян періодично розглядаються на оперативних нарадах суддів та працівників апарату Гадяцького районного суду Полтавської області.