flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ судової практики з розглядукримінальних справ Гадяцьким районним судом Полтавської області про злочини у сферінезаконногообігунаркотичних засобів, психотропнихречовин та аналогівабопрекурсорів, отруйних та сильнодіючихречовинза Iпівріччя 2012

15 листопада 2012, 09:17

УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики з розглядукримінальних справ Гадяцьким районним судом Полтавської області про злочини у сферінезаконногообігунаркотичних

засобів, психотропнихречовин та аналогівабопрекурсорів, отруйних

та сильнодіючихречовинза Iпівріччя 2012року.

 ЗаI півріччя 2012рокув провадженніГадяцького районного суду Полтавської областіперебувало 137кримінальних справ, з них справи про злочини у сфері незаконного обігунаркотичнихзасобів у відсотковомувідношеннівідзагальноїкількості справ становили  12,4 %.  

У Iпівріччі 2012рокуна розгляді у судіперебувало17 справ даноїкатегоріївідносно18 осіб, з них булорозглянуто65 %, з постановленнямвироків – 11 справ відносно 11 осіб.

Залишокнерозглянутих справ на кінецьзвітногоперіодуусього 6 справ даноїкатегорії, з них 4 справи за ст.307 КК України, щосвідчить про складністьрозгляду таких справ.

Дана категорія справ маєтенденцію до незначногозбільшення. Так уIпівріччі 2011рокуперебувало у провадженні суду 14 справ у сфері незаконного обігунаркотичнихзасобів і т. ін. відносно15осіб,що на 3 % менше ніж цього року.

У розрізівидівзлочину у сфері незаконного обігунаркотичнихзасобів і т.ін. бачимо, що за узагальнюванийперіоднайбільше справ було за злочини, передбачені ст.309 КК України.

 Так, за Iпівріччя  2012рокубулорозглянуто за: 

ст.307 КК України – 2 справи

ст.309 КК України – 6 справ;

ст.310 КК України – 2 справи;

ст.317 КК України 1 справа.

  На додатковерозслідуванняза Iпівріччя 2012року не було повернуто жодноїсправи, як і за аналогічний період 2011 року, щодаєпідставивважати про покращеннядосудовогослідства по даних справах.

За данимизвітузлочини, пов’язані з наркотичнимизасобами, вчинюютьсяпереважно особами чоловічоїстаті у порівняно молодому віці, у своїйбільшості з причини цікавостіабопід час тяжкого періоду в житті. Під час розгляду справ буловстановлено, щобільшістьізпідсудних не працюють. Особи, яківедутьпаразитичнийспосібжиття, які є не реалізованими і не зайнятими у суспільстві, складаютьнайбільшусуспільнугрупу у сферізлочинності, пов’язаної з наркотичнимизасобами.

Як показали статистичнідані, стаття 309 Кримінального кодексу України (далі - КК) є найпоширенішою у судовійпрактиці.

Зданогоаналізувбачається, щонайбільшпоширеним видом злочинів у данійсфері є незаконневиробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересиланнянаркотичнихзасобів, вчиненігромадянамиУкраїни.

 Вивчення й аналіз справ зазначеноїкатегоріїзасвідчили, щоорганидізнання і досудовогослідства не завждидодержуютьвимог ст.22 КПК щодовсебічного, повного й об’єктивногодослідженняобставинсправи. Трапляютьсявипадки, коли органидосудовогослідствадопускаютьнедбалість при встановленніданих про підозрювануабообвинувачену у вчиненнізлочину особу, а такожпонятих, якіприймають участь у проведенніслідчихдій, та їхфактичнемісцепроживання, щопризводить до тривалогорозгляду справсудом.

З цієї причини суду доводилось застосовувати приводи свідківвсудовезасідання через органивнутрішніх справ.

Протягом  Iпівріччя 2011року судом буловинесено6 постанов про привід в судовезасідання, з них не буловиконано3. Недоставка приводом учасниківсудовогорозглядув більшості є причиною неодноразововідкладеннярозглядусправи.

Такожвартовідмітити, що по 3кримінальним справам уході судового розгляду прокуратурою виносилися постанови про змінуосягуобинувачення.

            Необхідно зазначити, що за вищезазначений період по 2 кримінальним справам проводилася службова перевірка, щодо застосування незаконних методів отримання показань.

У I півріччі 2012 року суддями Гадяцького районного суду Полтавської області під час провадження кримінальних справ про злочини, пов'язані з наркотичними засобами, психотропними речовинами, їх аналогами і прекурсорами не порушувалися строки, передбачені ст. 241, 256 КПК України.

За вищезазначений період  у порядку ч.3 ст. 299 КК України було розглянуто 2 кримінальні справи.

По 6 кримінальним справам до 6 засуджених обрано міру покарання іззастосуванням ст.75 КК України.Покарання у видіпозбавленняволібулозастосовано судом у 3 справах даної категорії відносно 3 осіб. По 1 кримінальній справі відносно 1 особи призначено покарання у вигляді штрафу.

Як свідчатьрезультатиузагальнення, суддівідповідно до вимог статей 81, 330 КПК при постановленнівироків правильно вирішувалипитання про речовідокази. Вирішуючи долю речовихдоказів, наркотичнихзасобівтощо, при постановленнівирокусуддіприймалирішеннязнищитиостанні.

 Скасованих та змінених в апеляційному порядку вироків Гадяцького районного суду Полтавської області за Iпівріччя 2012 року не було.

 

 

Голова Гадяцького районного

суду Полтавської області                                                                        І.М.Завора