flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану обліково-статистичної роботи Гадяцького районного суду за І півріччя 2012 року

13 липня 2012, 15:19

А Н А Л І З

стану обліково-статистичної роботи Гадяцького районного суду

за   І  півріччя  2012 року

На виконання плану роботи Гадяцького районного суду Полтавської області судом проаналізовано стан обліково-статистичної роботи Гадяцького районного суду за I півріччя 2012 року.

У Гадяцькому районному суді облік справ та матеріалів проводиться згідно “ Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді”, затвердженої наказом державної судової адміністрації України від 27.06.2006 року № 68  та Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене Радою суддів України 26.11.2010 року №30.

Діловодство суду ведеться державною мовою.

Усі журнали прошнуровані, пронумеровані і скріплені гербовою печаткою та підписом голови суду.

Кожна кримінальна, цивільна, адміністративна справи, справи про адміністративні правопорушення, а також інші матеріали реєструються в журналах та алфавітних покажчиках за формами, передбаченими даною інструкцією та в обліково – статистичних картках автоматизованої системи документообігу суду. Всі вироки, рішення та постанови своєчасно відправляються  до  інформаційно - технічного адміністратора Єдиного державного реєстру судових  рішень.

В обліково-статистичних картках  автоматизованої системи ДЗС повністю відображається рух справ у суді, шляхом заповнення всіх реквізитів, передбачених формами.

У суді також ведеться журнал обліку звернень громадян до суду.

Звіти Гадяцького районного суду складаються за допомогою програми «Документообіг загальних судів»( КП «ДЗС») та відповідно до Інструкції щодо заповнення і подання форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ та матеріалів, затвердженої наказом ДСА України від 05.06.2006 № 55 (із змінами). Передбачено два режими формування звітів : автоматичний та ручний.

Зазначеною програмою передбачені наступні форми звітності:

- форма № 1 «звіт судів першої інстанції про розгляд справ у порядку кримінального судочинства»,

- форма № 1-ОП «звіт про оперативність розгляду місцевими та апеляційними загальними судами кримінальних справ»,

- форма № 2-ц «звіт судів першої інстанції про розгляд справ у порядку цивільного судочинства»,

- форма № 2-А «звіт судів першої інстанції про розгляд справ у порядку адміністративного судочинства»,

- форма № 3 «звіт про розгляд судами справ про адміністративні правопорушення та щодо осіб, які притягнуті до адміністративної відповідальності»,

- форма № 4 „звіт щодо звернення до виконання рішень судів у частині майнових стягнень”.

Електронні варіанти зазначених звітів своєчасно надсилаються до ТУ ДСА в Полтавській області та до апеляційного суду Полтавської області.   

Станом на 01.07.2012 року всі судові рішення звернені вчасно до виконання.

Протягом I півріччя 2012 року загальна штатна чисельність суду становила 30 працівників. Станом на 01.07.2012 року в суді є чотири вакантні посади державних службовців-1 заступника керівника апарату(постійна робота), секретар суду(тимчасова робота) та два помічника судді(постійна робота).

У  I півріччі 2012 року на розгляді суду знаходилося 137 кримінальних справ, 642 цивільні справи (з них: – 549 позовного провадження, 58 – окремого  провадження  та 35 справ наказного  провадження), 102 справи адміністративного судочинства, 310 справ про адміністративні правопорушення.

Протягом зазначеного періоду розглянуто 98 кримінальних справ(відносно 114 осіб), з яких 85 розглянуто з постановленням вироку, 11 – із закриттям провадження по справі, 1 кримінальну справу направлено за підсудністю, по 1 кримінальній справі до підсудного застосовано примусові заходи медичного характеру.

У структурі розглянутих кримінальних справ продовжують переважати злочини  проти власності – 59  кримінальних справ.

Протягом звітного періоду 2 кримінальні справи розглянуто з фіксуванням судового процесу технічними засобами.

Станом на 01.07.2012 року залишилося нерозглянутими 39  кримінальних справ.

      Судовою палатою в кримінальних справах апеляційного суду Полтавської області у І півріччі 2012 року переглянуто в порядку апеляційного провадження 10 справ за поданими апеляціями на вироки та постанови Гадяцького районного суду. Кількість переглянутих в порядку апеляційного провадження кримінальних справ в порівнянні з І півріччям 2011 року збільшилась  на 1справу.

       Судовою палатою в кримінальних справах  Апеляційного суду Полтавської області за I півріччя 2012 року скасовано 2 вироки та 2 постанови.

 Судді Гадяцького районного суду у своїй практиці дотримуються строків досудового розгляду справи та призначення справ до розгляду, передбачених ст. ст. 241, 256  КПК України, а тому на даний час справи, які надійшли до суду і більше 30 діб не призначені до попереднього розгляду відсутні.

У разі неявки підсудного до суду, суддями Гадяцького райсуду виноситься постанова про доставку підсудного в судове засідання,  зміну міри запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту та оголошення розшуку підсудних. У разі неявки   в судове засідання свідків та потерпілих по справі,  судом виноситься постанова  про їх привід у наступне судове засідання. Копії даних постанов направляються на виконання  до Гадяцького РВ ГУМВС України в Полтавській області. З’ясування своєчасності направлення постанов, хід їх виконання працівниками міліції та інформування суддів щодо виконання  даних постанов  покладено в обов’язки судового розпорядника.

Судді належним чином реагують на порушення норм закону під час досудового слідства та при розгляді справ у судовому засіданні. Протягом І півріччя  2012 року було винесено 3 окремі постанови.

  Щоквартально до апеляційного суду Полтавської області направляється копія звіту за формою № 1-ОП, виконання якого покладено на старшого секретаря  канцелярії суду Рубан Л.О.

Серед розглянутих цивільних справ у І півріччі 2012 року найбільшу кількість становлять справи, що виникають з сімейних правовідносин – 215, спори про спадкове право - 127, спори, що виникають з договорів позики, кредиту, банківського вкладу – 57, спори, що виникають із житлових правовідносин - 13. Усього закінчено провадженням – 463 справи (388 - позовного провадження, 35 – наказного провадження та 40 – окремого провадження) та 95 справ адміністративного судочинства. На кінець звітного періоду залишилися нерозглянутими  104 цивільних справ та 3 справи адміністративного судочинства.

Станом на 01.07.2012 року в провадженні суду знаходиться 8 цивільних справ, які не були розглянуті суддями в термін від 3 до 6 місяців, понад 6 місяців до 1 року залишилися нерозглянутими 4 цивільні справи. На кінець звітного періоду в провадженні Гадяцького районного суду знаходиться 1 цивільна справа, що нерозглянута в строк від 1 до 2 років. Аналізом оперативності розгляду цивільних справ Гадяцьким районним судом встановлено, що на кінець звітного періоду, в провадженні суду  знаходиться 6 цивільних справ, які зупинені провадженням. Цивільних справ, що не розглянуті від 2 до 3 і більше років – станом на 01.07.2012 року в провадженні суду немає.

   У  І  півріччі  2012 року до цивільної палати Апеляційного суду Полтавської області було направлено 26 апеляційних скарг на рішення та ухвали Гадяцького районного суду.

Апеляційним судом Полтавської області судовою палатою в цивільних справах у  I  півріччі  2012  року скасовано -  6 рішень та 3 ухвали, змінено 2 рішення, 9 рішень та 6 ухвал залишено без змін.

 Відповідно до чинного законодавства, судом здійснюється повне фіксування судового процесу технічними засобами всіх цивільних справ.

             У  І  півріччі  2012 року на розгляд суду надійшло 280 матеріалів про адміністративні правопорушення. Серед них для належного оформлення повернуто 2 адміністративних матеріали. У зв’язку із закінченням строків, передбачених статтею 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення, закрито 19 справ про адміністративні правопорушення.

             Протягом періоду, що аналізується, до 6 неповнолітніх осіб застосовано заходи впливу, передбачені статтею 24-1 КУпАП.

             За звітний період до адміністративної відповідальності притягнуто 280 осіб. З них піддано до штрафу – 219 осіб, винесено усне зауваження та попереджено - 17 осіб, позбавлено права керування всіма видами транспортних засобів – 3 особи, піддано громадським роботам 9 осіб.

У  І  півріччі  2012 року до суду надійшло 2 справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупційними діяннями посадових осіб.

            Апеляційним судом Полтавської області протягом I півріччі 2012  скасованих, змінених постанов Гадяцького районного суду про адміністративні правопорушення не було

           Протягом звітного періоду проводилися оперативні наради, на яких обговорювався стан обліково-статистичної роботи, стан організації роботи  по розгляду звернень громадян та вивчалася Інструкція з діловодства в місцевих загальних судах.

З метою удосконалення стану обліково-статистичної роботи Гадяцького районного суду, слід посилити контроль за веденням діловодства в суді, приділяючи особливу увагу первинній реєстрації та обліку судових справ і матеріалів, які надійшли до суду, заповненню документів первинного обліку. Крім того, планувати і постійно проводити навчання з працівниками апарату суду, які займаються питаннями обліково-статистичної роботи та судової статистики. Після кожного звітного періоду аналізувати стан обліково-статистичної роботи та дані стану здійснення правосуддя.

 

 

В.о.керівника апарату Гадяцького

районного суду                                                                                               Я.Р.Бусійок